Kalevan Rastin tavoitteena voitto Tiomilassa – Joensuu-Jukolassa juhlivat muut joukkueet

Kalevan Rastin omat joukkueet eivät kilpaile Joensuu-Jukolassa, koska suunnistuksen idea on kilpailla tasapuolisessa kilpailijoille tuntemattomassa maastossa. Göteborgissa 28.-29.4. kilpailtavalla Tiomilalla on erityinen merkitys senkin takia, että kaikkien aikojen paras miessuunnistaja, ranskalainen Thierry Gueorgiou lopettaa uransa Viron MM-kisoihin ja siirtyy elokuun alusta Ruotsin suunnistusmaajoukkueen valmentajaksi.

– Thierryn viimeisenä huippuvuonna jokaisella yhteisellä leirillä ja kilpailulla on erityinen merkityksensä. Tiomila on tänä vuonna myös ainut suurviesti meille ja se tuo mukanaan erityisiä tunteita ennen kilpailua. Tämän ansiosta lataus ennen kisaa on joukkueella varmasti kova ja siinä on positiivista voimavaraa, kunhan osaamme sen kanavoida oikein, kertoo valmentaja Antti Harju.

Harjun mukaan Göteborgin Tiomilan maasto vaikuttaa etukäteen erittäin mielenkiintoiselta.

– Käytössä oleva maastoalue on laaja ja monimuotoinen, ja eri osuuksilla on varmasti luvassa hieman erilaisia suunnistustehtäviä maaston osien käytön mukaan. Uskon suhteellisen vaativan maaston erottelevan jyvät akanoista ja mitalikamppailu alkanee totuttuun tapaan tiputusleikkinä pitkän yön jälkeisistä osuuksista lähtien, arvioi Harju.

Myös Joensuussa asuva Kalevan Rastin kasvatti Aaro Asikainen on samoilla linjoilla.

– Maasto tulee olemaan raskaampi fyysisesti kuin edellisvuosina. Tosin reittivalinnoilla pystyy hyvin välttelemään raskaimpia paikkoja, avaa Asikainen huhtikuun alun Tiomilaleirin oppeja.

Kalevan Rastin joukkueen sukupolvenvaihdosta on odotettu viisi vuotta, mutta jälleen kerran joukkue on etukäteen se kaikista kovin. Kalevan Rasti on voittanut nykyaikaisen Tiomilan 2010, 2011, 2013 ja 2014. Ensimmäisen kerran Kalevan Rasti voitti Tiomilan jo vuonna 1983.

– Joukkue on ennen kaikkea rutinoitunut ja toistaiseksi valmistautumisen osalta kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Tavoitteena on seistä korkeimmalla pallilla sunnuntaiaamun palkintojenjaossa. Se on tiukassa kilpailussa kivenkova mutta tälle joukkueelle realistinen tavoite, linjaa Harju.

Mitkä joukkueet ovat Tiomilan muita suosikkeja ja miten käy Joensuu-Jukolassa, kun Kalevan Rastin huippusuunnistajat ovat talkootehtävissä?

– Seurasiirtojen takia tällä hetkellä ei taida olla yhtään joukkuetta, joka olisi suvereenisti ennakkosuosikki. Samat seurat siellä porskuttavat kuin ennenkin. Ruotsalaisten seurojen viestikulttuuri on äärimmäisen vahva, joten he ovat Tiomilassa aina kovia. Heitetään meidän lisäksi suomalaisista viime vuoden Jukolan voittaja KooVee, mutta voi olla, että miehet loppuvat heillä kesken. Sama pätee ehkä Paimion kohdalla. Mutta Tiomila on yllätyksellinen, arvioi Asikainen.

– Tiomilan suosikeiksi voi Kalevan Rastin lisäksi laskea ruotsalaiset IFK Göteborg, Södertälje-Nykvarn Orientering sekä OK Linne. Ja suomalaisjoukkueista KooVee. Näiltä kaikilta löytyy riittävästi tasokasta materiaalia kymmenosuuksisen viestin jokaiselle osuudelle, ja lisäksi vielä muutama maailmanluokan suunnistaja ratkaisemaan viestiä sen loppupuolella. Jukolaa ajatellen ennakkosuosikkien listan voi olettaa kasvavan parilla joukkueella muun muassa Paimion Rastilla ja Tampereen Pyrinnöllä riittää miehistön leveys paremmin Jukolaan kuin Tiomilaan.

Tiomila avaa kevään kansainvälisen suunnistuskauden ja paikalla ovat kaikki maailman parhaat suunnistajat.

Kalevan Rastin joukkue Tiomilaan

1. Lauri Nenonen

2. Aaro Asikainen

3. Santeri Silvennoinen

4. Jan Prochazka

5. Philippe Adamski

6. Baptiste Rollier

7. Thierry Gueorgiou

8. Hannu Airila

9. Graham Gristwood

10. Fabian Hertner

Kisasivut

KR:n naisjoukkue suunnistaa kokoonpanolla

1.  Mari Väänänen

2. Paula Iso-Markku

3. Fanny Gristwood

4. Siiri Silvennoinen

5. Amelie Chataing