Jukolan turvallisuusvaliokunta on huomioinut riskit

Kuva: Reetta Virtanen. Kuvassa vasemmalla Joensuu-Jukolan turvallisuuspäällikkö Martti Riekki ja järjestyksenvalvonnan vastaava Marko Nygrén.

Joensuu-Jukolaan odotetaan kesäkuussa saapuvan noin 40 000 katsojaa ja 18 000 kilpailijaa. Kilpailun turvallisen läpiviemisen varmistamiseksi tapahtuman turvallisuusvaliokunta on käärinyt hihansa jo viime syksynä. Kilpailua koskien on laadittu kattava koko kilpailuorganisaatiota ja sen toimintoja koskeva turvallisuussuunnitelma.

– Turvallisuussuunnitelman avulla pyritään ennaltaehkäisevästi torjumaan kilpailun aikana tapahtuvia tapaturmia ja onnettomuuksia sekä varmistamaan kilpailuorganisaation ja sen henkilöstön oikea toiminta erilaisissa poikkeavissa uhka- ja vaaratilanteissa, Joensuu-Jukolan turvallisuuspäällikkö Martti Riekki selventää.

Joensuu-Jukolan turvallisuussuunnitelman laatimisen perustana on käytetty kilpailuorganisaation eri tahoja ja toimintoja tarkastelevaa riskien arviointia, jonka perusteella on laadittu koko kilpailua koskeva riskikartoitus. Riskien arviointi jatkuu kilpailuorganisaation sisällä reaaliajassa kilpailuihin valmistauduttaessa ja itse kilpailun sen purkuvaiheen aikana. Tärkeää tietoa on saatu myös edeltävien Jukola-järjestäjien onnistumisista ja mahdollisista uhkatilanteista.

– Riskien arvioiminen on välttämätöntä. Sen avulla kilpailuorganisaatio voi tehdä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä jo hyvissä ajoin ja pystyy varautumaan mahdollisiin vaara-, uhka- ja onnettomuustilanteisiin sekä tiedostaa niistä mahdollisesti aiheutuvien riskien suuruudet, Riekki kertoo.

Riskien arvioinnin pohjalta laaditussa riskikartoituksessa on tarkasteltu kilpailun henkilöstöön, omaisuuteen ja ympäristöön sekä normaalitoiminnan ja kilpailutoiminnan mahdolliseen keskeytymiseen liittyviä riskejä.

– Näistä henkilöstöön, kilpailijoihin ja kilpailun seuraajiin kohdistuvia riskejä on pidettävänä tärkeimpinä, Riekki alleviivaa.

Kisa-alueen turvallisuudesta ison vastuun kantavat järjestyksenvalvojat. Joensuu-Jukolan järjestyksenvalvonnasta vastaava MarkoNygrén kertoo, että talkoovuoroihin tarvitaan vielä lisää turvallisuudesta huolehtivia valvojia.

– Järjestyksenvalvojia on töissä vuoroa kohti koko alueella hieman vajaa 30. Yhteensä kilpailuihin tarvitaan valvojia noin 60 henkilöä. Talkoovuorojen pituudet vaihtelevat reilusta kuudesta tunnista 11 tuntiin.

Nygrén toivottaa uudet talkoolaiset lämpimästi tervetulleiksi turvaamaan yhtä maakunnan kesän suurtapahtumista.

– Jukolaan ovat lämpimästi tervetulleita järjestyksenvalvojan hommiin kaikenlaiset ihmiset, joilla vaan on sydän paikallaan ja halua osallistua Suomen suurimpaan aikuisliikuntatapahtumaan erinomaisessa seurassa. Vuosikymmenten kokemusta ei vaadita, mutta toki järjestyksenvalvojakortti on oltava suoritettuna, Nygrén täsmentää.

Turvallisuuspuolen kova työnteko on muiden valiokuntien tapaan kääntymässä pikkuhiljaa loppusuoralle. Vaikka aika päätapahtumaan lyhenee, Nygrénin tavoin talkootunnit kääntyvät järjestelyvastuussa olevilla entistä jyrkemmin noususuuntaan.

– Viime syksynä kävimme tekemässä Enossa paikan päällä ensimmäinen turvallisuuspuolen tilannekartoituksen. Keskityn toukokuussa tarkemmin koko kisa-alueeseen kisakeskusta, teltta-alueita ja pääpysäköintialueita myöten. Viimeisellä viikollahan sitä sitten jo melkein asun Enossa, Nygren hymyilee.

Ilmoittaudu järjestyksenvalvojaksi täällä. 

Lisätietoja

Martti Riekki, turvallisuuspäällikkö

050 565 1730

martti.riekki@itasuomenturvatalo.fi

Marko Nygrén, järjestyksenvalvonnan vastaava

050-356 6877

markonygren@hotmail.com