Venla-blogi: Suunnistus ei ole vain kesälaji – korttelirastikausi alkoi jo!

Kuva: Juuso Metsälä.

Suunnistus on perinteisesti kesälaji, ja loppusyksyn myrskyissä tai loskakeleillä rasteilla käy kato. Itsekin olen mukavuudenhaluinen suunnistussään suhteen. Viime kausi loppui osaltani pitkän matkan suunnistukseen marraskuussa Raatojuoksussa, jossa yleensä suunnistusta helpottavat polut olivat lumen peitossa ja nastareiden jäätyessä kymmenen asteen kirpeässä pakkassäässä tämänkin Supervenlan (joukkueemme nimi!) hymy meinasi hyytyä.

Pidin kolme kuukautta talvitaukoa lajista. Venloihin on kuitenkin tätä postausta kirjoitettaessa enää kolme kuukautta, ja erityisesti uusien Venlojen kannattaa suunnata pian rasteille tai suunnistuskurssille. Tässä yksi idea, mistä aloittaa kevään treeni.

Tähän aikaan vuodesta järjestetään esimerkiksi Korttelirasteja, joille itsekin suuntasin jo helmikuun puolella. Korttelirastit suunnistetaan urbaanissa ympäristössä, joten lumikaan ei ole sen kummemmin este kuin normaalisti ulkona liikkuessa. Toinen kiva puoli erityisesti ensimmäisiä kertoja suunnistavalle on se, että kovin pahasti metsään ei voi mennä – rasteja voi löytyä kevyen liikenteen väylien varsilta tai vaikkapa pihakeinusta. Jos on ottanut pahasti vikasuuntaa, niin suosittelen aloittelijalle puhelinpaikannusta. (Tätä oljenkortta ei tietenkään saa hyödyntää kauden päätapahtumassa, huom.)

Korttelirasteilla voi valita sprintti- tai tavallisen radan. Itse aloitin sprintillä. Sprinttiradat ovat vain parin kilometrin mittaisia, mutta suunnistaa niilläkin saa, koska rasteja on yleensä paljon. Rastit tulevat eteen yllättävän nopeasti: mittakaava oli radallani perinteisen 1:10 000 sijaan 1:4000, eli sentti kartalla tarkoittaa 40 metriä maastossa.  Kun rasteja ja suunnanmuutoksia on paljon ja tekee mieli juosta, niin innostuessa on helppo lähteä pinkomaan väärään suuntaan, jos kartta ei ole käännettynä oikein päin. Ajatusten keskittäminen yhteen rastiväliin kerrallaan on siis erittäin suositeltavaa.

Lyhimmän reitin valinta tutussakin kaupunkiympäristössä voi osoittautua kinkkiseksi suunnistuspähkinäksi. Rakennusten muodot ja kulmat tulevat aivan uudella tavalla tutuksi, kun tehtävänä on leimata rasti oikealta puolelta seinää. Asfalttiviidakossa suunnistamisessa ehkä hauskinta on, kun löytää hyvän oikoreitin avoinna olevaa porttia tai rakennusten väliä hyödyntämällä. Aloittelijan on myös syytä painaa mieleen kaupunkirasteilla paljon käytetty violetti väri, joka tarkoittaa kiellettyä aluetta. Sitä on varmaan luvassa kesän Venloissakin.

Milloin ja mistä itse ajattelit aloittaa suunnistuskauden?

Pirjo Sohlo
Harrastajasuunnistaja, joka osallistui ensimmäistä kertaa Venlojen viestiin vuonna 2012 kolmen treenikerran jälkeen. Innostaa kavereita harrastuksen alkuun ja haluaa kehittää omia suunnistustaitojaan. Twitter: Pirjo_S, Instagram: Supervenlat, Team SOSEen blogi.