Osallistumispäätös Venlojen viestiin synnytti suunnistuskipinän

Iisalmelainen Pia Rajasuo, 25, ei ole ennen ollut suuri suunnistuksen ystävä, mutta yllättäen viime kesä kuluikin rastimerkkejä pälyillessä. Innoittajana toimi keväinen päätös osallistumisesta Suomi 100 Venlojen juhlaviestiin Joensuussa.

Idea tähän seikkailuun tuli vanhalta opiskelukaverilta, joka halusi koota Joensuussa opiskelleiden fysioterapeuttien kaveriporukan kokoon. Yhdessä kaverukset suuntaavat kesäkuussa Joensuun Enon metsiin.

– Kaveri ehdotti joukkueen perustamista meidän kaveriporukalle entiseen opiskelukaupunkiimme Joensuuhun. Päätettiin osallistua Venlojen viestiin vanhojen aikojen muistoksi, fysioterapeutiksi keväällä valmistunut Rajasuo selventää.

Suunnistus ei ole kuulunut Rajasuon mielipuuhiin. Koulussa laji kuului nykyisen kuntorasti-intoilijan inhokkeihin ja varusmiespalveluksen yösuunnistuskaan ei sujunut kehuttavasti.

Valmistautuminen Joensuu-Jukolaan on kuitenkin synnyttänyt Rajasuossa kipinän lajia kohtaan.

– Suunnistus ei ole kyllä ollut mikään lempiharrastus. Nyt olen siitä kuitenkin todella innoissani. Mukavaa on ollut kiertää kuntorasteilla, Rajasuo hehkuttaa.

Kehitystä innostuneelle aloittelijalle on viime keväästä lähtien kertynyt jo hurjasti. Kommelluksilta ei ole kuitenkaan vältytty.

– Kertoihin sisältyvät muun muassa startti väärään suuntaan, kaksi nilkanpyörähdystä ja mustikoiden kasvukauden ihailua. Kuningasonnistumisiin puolestaan lukeutuvat tien johtaminen nousevalla korkeuskäyrällä kivi-kangas-ryteikön halki suoraan rastille sekä rastilipun bongaaminen eksyneenä.

Kehittyminen on Rajasuolle tärkeää, mutta ilahduttavaa on myös se, että metsässä rämpiessä on syntynyt mukavia kohtaamisia.

– Korkeuskäyrien lukutaito on ollut vaikeaa, ja siitä muutaman kerran eksymisetkin ovat pääosin johtuneet. Onneksi metsässä on myös tavannut ihmisiä, jotka ovat olleet yhtä eksyksissä ja silti innoissaan, Rajasuo nauraa.

Joukkueen valmistautuminen Venloihin on vielä alkutekijöissään. Mikkelistä kotoisin oleva Rajasuo luottaa mainioon ryhmätsemppiin ja pieneen terveeseen kilpailuhenkeen.

– Valmistautuminen on tässä vaiheessa koostunut pohjakunnon ylläpitämisestä perusliikkumisella. Kompassit ovat huolettomasti odottaneet kevätlumien sulamista ja kuntorastien ja mahdollisten suunnistuskoulujen käyntiin pyörähtämistä. Juoksukunnon ja suuntavaiston terävöittämistä siis kevättä kohti, Rajasuo toteaa luottavaisena.