Muistijälkiä mikrofonin takaa, osa 2

Kuva: Ylen Lappee-Jukolan TV-lähetystä seurasi läpi yön keskimäärin 260 000 katsojaa. Venlojen ja Jukolan viestin TV-lähetykset ovat katsottavissa Ylen Areenassa: Venlojen viesti ja Jukolan viesti.

Viikko pari ennen Sulkavan Jukolaa 2003 Urheilukanavan tuottaja ja ohjelmasuunnittelupäällikkö Matti Viitanen pyysi audienssia. Masa avasi myyntipuheensa kertomalla soittavansa minulle siksi, ettei tunne ketään muuta yhtä hullua, joka suostuisi. Keskeytin aarian sanomalla, että nyt kuulostaa lupaavalta, kerro lisää. Viitanen kysyi, että haluaisitko tehdä pehmeän laskun viihdeteollisuuteen noin kymmenen tunnin suoralla TV-lähetyksellä.

Urheilukanava oli kalkkiviivoilla sorvannut sopimuksen Jukolan suorasta TV-lähetyksestä ja enää puuttui vain tekijät. Valmistautumisaikaa ei käytännössä ollut, mutta ystävänpalveluksena suostuin, koska itseänikin kiinnosti nähdä kuinka tuon mittaluokan iso ulkotuotanto käytännössä tehdään.

Jatkossa selostin myös puolenkymmentä muuta Urheilukanavan Jukola-lähetystä. Omana ehtonani oli, että saan itse valita asiantuntijakommentaattorit. Kiitokset vielä kerran kaikille teille, olitte jokainen erinomaisia. Myös Pekka Nikulainen vaikkei niin lyhyttä viestiosuutta ole keksittykään, etteikö Pekka poistu vähintään kerran vessaan.

Oma metodini on ehkä hieman erikoinen. Vaikka Jukolassa on paikalla kymmeniätuhansia ihmisiä valitsen aina mielessäni ennakolta täsmälleen yhden ihmisen, jonka tiedän varmuudella olevan paikalla ja mielessäni suuntaan sanani hänelle.

TV-selostajana pääsee siinä mielessä valmiiseen pöytään, että ajolista tulee tuotantoyhtiön puolesta. Ajolistaan ei mielestäni pidä kuitenkaan ripustautua liiaksi vaan siitä pitää uskaltaa irrottautua tarvittaessa. Ajolista on ennakolta laadittu ja vuodesta toiseen 90-prosenttisesti käytännössä sama. Silti tarinaa kuljettaa huomattavasti enemmän kilpailun kulku.

Venlojen kisa lyhyemmän kestonsa takia on kuuluttajan kannalta huomattavasti hektisempi ja kärkijoukkueiden paketti pysyy käytännössä varmasti läpi viestin kasassa. Jukolassa pitää varautua kaikkeen. Vaikkapa edellä mainitussa Sulkavan Jukolassa Halden karkasi jo alkuosuuksilla puolenkymmentä minuuttia muista joukkueista. Seuraavana vuonna taas Jämillä Kalevan Rasti ja Halden SK kävivät huikeaa kaksintaistelua läpi yön aina loppusuoralle saakka. Molemmissa ääritapauksissa ajolista muuttuu jossain vaiheessa enemmän tai vähemmän viitteelliseksi ja osin tarpeettomaksi.

Sulkavalla ensimmäisessä TV-Jukolassa kameroita oli murto-osa tämän päivän nykytilanteeseen verrattuna. Haldenin käytyä rastilla ohjaajamme Olli Härkki aamuyöstä jo hieman anteeksipyydellen sanoi rauhallisella äänellä toistuvasti korvanappiin: ikävä kyllä nyt ei ole muuta, kuva pysyy TV-rastilla, nyt pitäisi löytyä 5-6 minuutiksi jutun juurta. Kommentaattori Tuomo Peltolan kanssa käytiinkin varsin seikkaperäisesti aamuyön hämärissä läpi rastiviikot, oravapolut, kuntosuunnistusvaihtoehdot, ympäristöselvitykset, hajontamenetelmät, sähköinen leimaus ja kaikki mieleentullut mahdollinen.

TV-ohjaajat ovat oma ihmisrotunsa. Ohjaaja hallinnoi montaa kymmentä kuva-aihetta ja tekee priorisointipäätöksiä jatkuvalla syötöllä. Moni varmaankin pitää Jukolan viestiä hidassoutuisena tapahtumana. Silti TV-ohjaajalle tulee tuskin 10 sekunnin mittaista jaksoa, ettei hän anna komentoa tai vähintään pyydä kuvaajaa valmistelemaan seuraavaa kuvaa. Ihailen Viljakkalan Spielbergiä, Olli Härkkiä, joka jaksaa pitää läpi Jukolan yön kaikki langat käsissään, olla koko ajan keskittynyt ja selkeä ja vielä sopivissa rakosissa antaa korvanappiin kannustavaa palautetta.

Oman kokemukseni pohjalta ylivoimaisesti helpoin kuulutettava suunnistuskilpailu on MM-kilpailu poikkeuksena sprintin karsinta, jossa kaikki kulminoituu muutamaan minuuttiin viimeisten ja kovimpien suunnistajien saapuessa jatkuvalla syötöllä maaliin. Siinä on hyvin helppo saada sormi suuhun, jos ei ole osannut varautua tilanteeseen ja täydelliseen kaaokseen.

MM-kisoissa mukana on vain kaksi sarjaa ja niistäkin yleensä vain yksi kilpailu kerrallaan käynnissä. Fasiliteetit ja tekniikka on varmasti ykkösluokkaa. Pääosan esittäjät, urheilijat, ovat niin tuttuja, että kärkiosaston tuntee vaikka juoksutekniikasta.

Toiseksi helpoimpana pidänkin jo Jukolaa. Mukavan leppoisa rytmi ja työryhmä on riittävän laaja. Ammattilaiset vastaavat tulospalvelusta, gps-seurannasta ja äänentoistosta. Sekä ongelmanratkaisusta. Niitä tulee aina kun 30000 ihmistä on nastarit jalassa polkemassa kaapeleita.

Kansalliset kilpailut, erityisesti rastiviikot ovat huomattavasti haasteellisempia. Kuuluttajan kannalta ylivoimaisesti hankalimpana kilpailuna pidän kuitenkin KLL:n mestaruuskisoja. Valtava määrä kilpailijoita, juuri ketään et tunne, loppusuora koko ajan täynnä juoksijoita, kilpailijat edustavat kotikuntaansa, mikä ei välttämättä millään tavalla viittaa päällä olevaan seura-asuun. Siinä tilanteessa on helppo lipsua luettelemaan viimeisen rastin online-dataa.

Jukolassa ja arvokilpailuissa voi yleensä luottaa siihen, että kuuluttajana olet aitiopaikalla. Reaaliaikaista dataa on paljon, kaikki on käytettävissä ja saat sen ensimmäisenä. Varsin etuoikeutettu tilanne selostaa maailman hienointa urheilukilpailua. Vaikka yhä useampi seuraa tänä päivänä Jukolaa televisiosta tai tabletilta käytännössä reaaliajassa, silti keskeistä on edelleen se, ettei kuuluttajan tarvitse hönkäistä tuoretta informaatiota ilmoille saman tien vaan kannattaa makustella hetki kuinka tätä kannattaa käyttää.

Esimerkkinä vaikkapa Vuokatin MM-kisojen sprinttifinaali. Sain kisan jälkeen useammaltakin taholta palautetta, että he tiesivät jo ennen meitä, että Mårten Boström voittaa maailmanmestaruuden. Voi olla, itse asiassa mekin tiesimme sen varmuudella jo pari minuuttia ennen kuin julistimme asian. Kisan lähtölistahan seuloutui karsinnan jälkeen sellaiseksi, että viimeisten lähtijöiden joukosta ainoastaan Jerker Lysell oli mukana kärkikahinoissa. Lysellin saapuessa Tuliketun rinteeseen huomasimme, ettei ehdi millään varsinkin kun Måren loppu oli ollut rautaa. Teimme kuuluttamossa nopean päätöksen, että draaman kaari rakennetaan niin, että tehdään Lysellista viimeinen uhka ja räjäytetään yleisö vasta siinä vaiheessa kun Jerker nousee näkyviin Hiukan areenan penkalle.

Hannu Varkoi
Legendaarinen ääni vastaa Joensuu-Jukolan tunnelmasta. Tiiminsä kanssa viimeksi äänessä MM-kotikisoissa Vuokatissa 2013. Twitter: @HannuVarkoi