Venla-blogi: Selviytymisstrategia ensimmäisille iltarasteille

Kuva: Juuso Metsälä.

Suunnistuksesta on tullut monen cityihmisenkin harrastus. Kuntorasteja järjestetään ympäri Suomea ja pääkaupunkiseudulla niitä riittää melkein jokaiselle viikonpäivälle. Kaverit hehkuttaa ja metsään meno polttelee – miten pääsen alkuun?

Suunnistustaitojen opettelu ottaa aikansa, mutta lajia voivat harrastaa muutkin kuin huippukuntoiset älyköt. Näiden ohjeiden avulla selviät ensimmäisistä iltarasteista ja teet suunnistuskokeilusta itsellesi kivan kokemuksen.

Paikalla on väliä. On eri asia juosta lenkkipolkuja kuin kulkea suunnalla poluttomassa erämaassa. Aloita siis helposta paikasta. Helsingissä keskuspuiston alue tuntuu alussa turvallisemmalta kuin Nuuksion perukat.

Kartta, kompassi ja kelin mukaiset urheiluvaatteet. Lenkkareilla pärjää alussa, mutta myöhemmin kannattaa hankkia paremmin pitävät nastalenkkarit eli nastarit. Myös puhelin on hyvä olla varalta mukana, sillä koskaan ei tiedä, mitä metsässä tapahtuu.

Karttamerkit kannattaa opiskella etukäteen, vaikkapa netistä. Suunnistuskartta ja Google Maps vaativat erilaista lähestymistapaa.

Lähde riittävän ajoissa, jotta ehdit kulkea radan rauhassa maalin sulkemisaikaan mennessä. Vaikka menohaluja olisi, niin kartan ulkopuolelle juokseminen on paljon huonompi vaihtoehto kuin kartan ja maaston vertailu kävellen.

Yksin vai kaverin kanssa?

Pyydä suunnistustaitoista kaveriasi mukaan ensimmäisille rasteille. Jos et tunne sopivia opaskandidaatteja, niin voit kokeilla myös yksin menemistä. Silloin on erityisen tärkeää valita mahdollisimman lyhyt rata, viisi kilometriä suunnistusta on aivan eri asia kuin viisi kilometriä maantiejuoksua! Aloita tarkasti ja pitää puhelin mukana. Jos kuitenkin eksyt, niin ota suunta tielle tai isommalle polulle, ja kulje nopeinta reittiä maaliin.

Suunnistuskaverin kanssa voit alussa vaikka vain nauttia metsän tuoksusta ja juosta mukana analysoimatta liikaa karttaa. Näet, kuinka rastia lähdetään hakemaan isonkin mäen päältä ja kuinka suon yli mennään suunnalla ”niin, että heilahtaa”. Syö mustikoita ja ota vaikka pari Instagram-kuvaa. Itse suunnistaessa nimittäin harvemmin malttaa.

Iltarasteja riittää vielä pitkälle syksyyn. Haasta suunnistava kaverisi oppaaksi, ilmoittaudu suunnistuskurssille tai uskalla yksin metsään. Ensi kesän Venlojen viestiin on vielä hyvin aikaa valmistautua, aloittelijankin.

Pirjo Sohlo
Harrastajasuunnistaja, joka osallistui ensimmäistä kertaa Venlojen viestiin vuonna 2012 kolmen treenikerran jälkeen. Innostaa kavereita harrastuksen alkuun ja haluaa kehittää omia suunnistustaitojaan.
Twitter: Pirjo_S, Instagram: Supervenlat, Team SOSEen blogi