Jos väsyttää, älä aja

Joka viides kuljettaja on joskus nukahtanut rattiin. Kuva: Liikenneturva.

Joka viides kuljettaja on joskus nukahtanut rattiin. Kuva: Liikenneturva.

Kuka malttaa nukkua Kuopio-Jukolan yönä?
Ainakin sen on maltettava, joka astuu sunnuntaina rattiin.

– Jo 20 tunnin yhtäjaksoinen valveilla olo vastaa 1,0 promillen humalatilaa, aluepäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvasta muistuttaa.

– Väsyneenä ajaminen on todella merkittävä riski, joidenkin tutkimusten mukaan väsymys on yksi merkittävä syytekijä lähes joka kolmannessa liikenneonnettomuudessa.

Joka viides kuljettaja on joskus nukahtanut rattiin. Nukahtamisriski on kaikkein suurimmillaan kesällä aamuyön tunteina. Miten sitten pitäisi toimia, kun kotiinkin olisi päästävä?

– Älä lähde väsyneenä rattiin! Sopikaa jo reissuun lähtiessä, että porukassa on yksi joka pyrkii nukkumaan vähintään 6 tunnin yöunet, Taskinen kehottaa. – Jos väsyttää ja pitäisi ajaa, vaikka takana olisi yöunet, ota pienet päiväunet, keitä kahvit tai juo kofeiinipitoista colajuomaa. Myös kolme palaa tummaa suklaata vastaa kupillista kahvia.

Jos kesken ajomatkan väsyttää, jo 10-20 minuutin nokosilla on piristävä vaikutus, etenkin yhdistettynä sitä edeltäneeseen virkistävään välipalaan. Kofeiini alkaa vaikuttaa noin parinkymmenen minuutin kuluttua.

– Älä koskaan laita vakionopeudensäädintä päälle, kun olet väsynyt, Taskinen varoittaa. – Jos nukahdat mikrosekunniksikin, säädin pitää vauhtia yllä ja jälki voi olla rumaa.

– Ihmiset yliarvioivat kykynsä ajaa väsyneenä, tahdonvoima ei riitä, aivot nukahtavat lupaa kysymättä.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti