Jätehuolto toimii

Hädän hetkellä helpotusta tuovat lähes 200 bajamajaa ja vajaat parikymmentä pisuaaria.

Hädän hetkellä helpotusta tuovat lähes 200 bajamajaa ja vajaat parikymmentä pisuaaria.

Vehmersalmen Rytökylään kovaa vauhtia kohoava Kuopio-Jukola pääsee asukasluvullaan Suomen 30 suurimman kaupungin joukkoon. Tosin tuo huippu saavutetaan vain parin päivän aikana. Haasteita kaupungin toimivuudelle lisää, että se on rakennettu pellolle ilman vastaavaa kunnallistekniikkaa kuin muissa suurissa kaupungeissa.

Suunnistajat ovat tunnetusti siistiä väkeä, jonka jäljiltä alue jää moitteettomaan kuntoon. Kaikkeen ei yksittäinen suunnistaja pysty kuitenkaan varautumaan. Kuopio-Jukolan huoltopäällikkö Mauno Korhonen ja huoltovarapäällikkö Markku Jokela ovat suunnitelleet alueen niin, että myös kaikenlaisen jätteen kerääminen toimii kitkattomasti Jukolan ajan.

Roskien keräämiseen on varattuna kolme jätelavaa ja yhteensä 156 erikokoista jäteastiaa. Jätteiden lajittelu on huomioitu niin pitkälle kuin mahdollista. Jätteitä kuljetetaan viikonlopun aikana kolmeen puristimeen tarpeen mukaan.

Bajamajoja on alueella peräti 196 kappaletta ja lisäksi 18 pisuaaria. Niitä tyhjennetään tarvittaessa ja loka-auto päivystääkin alueella 30 tuntia. Lisäksi käytössä on kaksi vaihtolavojen päälle rakennettua käymälää. Nämä tyhjennetään vasta tapahtuman päätyttyä. Pitkiä jonoja ei siis pitäisi syntyä hädän hetkellä.

Suihkuista valuvat vedet eivät mene suoraan luontoon. Ne kerätään lietelantasäiliöön ja pumpataan kisan jälkeen hitaasti 400m:n päässä olevaan viemäriin. Näin ne kulkeutuvat Vehmersalmelle kaupungin puhdistamolle. Myös ravintoloista jätevedet kulkeutuvat puhdistamolle. Ne kerätään ensin viiden kuution säiliöön, jota tyhjennetään tarvittaessa.

Rytökylän Jukola-kaupungin asukkaita pyydetäänkin kunnioittamaan luontoa ja omalta osaltaan vaikuttamaan alueen viihtyvyyteen. Helppoja keinoja ovat roskien lajittelu, veden käyttö säästäen ja pesuaineiden käytön välttäminen suihkussa. Tehdään yhdessä Kuopio-Jukolasta siisti tapahtuma.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti