HS:n kaksikolla yhteensä 95 Jukolaa

Kalle Kuhmosella (vas.) on edessä 50. ja Erkki Latvastolla 45. Jukola.

Kalle Kuhmosella (vas.) on edessä 50. ja Erkki Latvastolla 45. Jukola.

Helsingin Suunnistajien veteraanisuunnistajat Kalle Kuhmonen ja Erkki Latvasto viettävät Kuopio-Jukolassa merkkipäivää. Kuhmonen suunnistaa Jukolan 50:ttä ja Latvasto 45:ttä kertaa peräkkäin. Kummallekin sisältyy sarjaan yksi järjestelytehtävä, kun HS isännöi Jukolan 30 vuotta sitten.

Kuhmosen ensimmäinen kerta oli Petäjävedellä 1965 ja Latvaston Riihimäen Paarijoella 1970. Kumpikin kiittää sitä, että on pysynyt terveenä ja pystynyt osallistumaan Jukolaan joka vuosi eikä muitakaan esteitä ole tullut, vaikka Kuhmonen kirjoitti ylioppilaaksi iltalukiosta 1975.

– Ylioppilasajuhlat jäivät väliin, kun siihen aikaan Jukola oli samaan aikaan koulun päättäjäisten kanssa. Ylioppilaspaperit hain jälkikäteen, mutta ylioppilaslakkia minulla ei ole vieläkään, Kuhmonen nauraa.

Kumpikin on suunnistanut Helsingin Suunnistajien riveissä lukuun ottamatta ensimmäistä Jukolaansa. Kuhmonen alloittti Rautalammin Urheilijoisssa ja Latvasto Olavin Rastissa, jonka perustajajäseniä hän on. Lopettamissuunnitelmia ei kummallakaan ole, vaan tarkoitus on jatkaa eteenpäin.

– Tässä iässä täytyy tietysti mennä vuosi kerrallaan, Latvasto sanoo.

– Minun täytyy varmaan suunnistaa niin kauan, että Erkki saa 50 kertaa täyteen,  Kuhmonen veistelee.

Miehet suunnistavat Kuopio-Jukolassa samassa joukkueessa niin kuin ovat tehneet jo 1980-luvulta lähtien. Kuhmonen kolmannen ja Latvasto viidennen osuuden. Latvasto sanoo, että tavoitteena on hyväksytty tulos. Viime vuonna joukkueen sijoitus valui ensimmäisen kerran tuhannen huonommalle puolelle.

Latvasto muistaa Jukolan historiasta erityisesti legendaarisen Kytäjän kura-Jukolan vuodelta 1981. Kuhmosen hauskin sattumus oli edellisenä kesänä Ounasvaaran Jukolassa.

– Olin tunturin rinteellä ihan eksyksissä. Sitten tuli viiden miehen ryhmä ja liityin heidän seuraansa, kun en muutakaan keksinyt. Kohta löysimme rastin, ja minä olin ainoa, jolle se oli oikea rasti, Kuhmonen muistelee.

Kaksikko on tyytyväinen Kuopio-Jukolan järjestelyihin. Kaikki keskeiset toiminnot ovat lähellä. Latvaston mielestä kuitenkin yleisö kärsii hiukan kilpailukeskuksen tasaisuudesta: näkyvyys maaliviitoitukselle on hiukan rajoittunut.

Eniten Jukolan viestejä on Eräpirkkojen Alpo Nisulalla, joka on osallistunut Jukolaan 56 kertaa.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti